fredag 27 februari 2009

Ljuvlig sång - i ny remix

Vi är båda födda på 50-talet. Allt från Amerika var King och motorernas King var V-åttan. Ett snärtigt smattrande från en "Big Block" med Hooker-headers, Edelbrock-insug, Holly-fyrports-förgasare, magnettändning och så vidare var målet i livet eller snarare att själv kunna äga ett fordon med något som lät i närheten. Hade man varit på Santa Pod Raceways så visste man... Den första sexupplevelsen (då visste man inget om sex) förknippar jag nog med LJUUDET. Ballast av allt ballt ljud, var när jag åkte med en kompis i en öppen Willys Jeep CJ-3A försedd med automatlåda och en Rover lättmetall V-8 där avgasrören gick ut på sidorna framför bakhjulen. På låga varv kom puffarna ur rören i stereo "Blubb" från vänster pipa, "Blubb" från höger, vänster, höger... Potent mullrande med låga brösttoner. Att sedan känna kraften och höra mullret övergå till ett snärtigt rytande i "Surhålet" i Kättilstorp är fortfarande ett minne som sitter kvar sedan 70-talets jeepåkande och pirret det finns där.

Nu, i takt med tilltagande miljöproblem, när grannen och jag kör multi fuel, diesel, hybridbilar måste jag erkänna att jag inte längre offentligt sjunger V-8:ans hyllningssång. Men jag har sett ett avsnitt i "Pimp My Ride" på MTV där man "pimpade" en "japanare" med en förstärkarpryl kopplad till gaspedalen som genererade motorljud ur högtalare som satt både på utsidan och inne i bilen.

- Hjälp, var finns denna ypperliga förlösande surrugat-produkt? Vi är två spekulanter.

Motsägelsefullt

-Nästa år blir jag tonåring, det måste vi fira!

Orden komer från V, 11 år, snart 12. Ja, ska man fira att barnen blir tonåringar, eller ska man sörja? Uttalandet i all sin motsägelsefullhet påminner mig om min yogainstruktör i Högdalen som brukade säga att "Det ska göra lite skön-ont". Skönt och ont på samma gång. Du som yogat fattar precis. Och du som har barn fattar också precis.

Det handlar om motsägelsefullhet på riktigt, inte om motsägelsemyggor som "jättelitet" eller "skitgott".

Artister för spontant biljettsläpp strax före konserten?

Varför ska det vara så svårt att få biljetter till konserter i den här stan? Antony and the Johnsons på Cirkus är utsåld sen evigheter. På Cirkus säger man att det händer att det blir några överblivna biljetter strax före konserten, biljetter som varit reserverade för bandet själva men som de inte använt upp för sina inbjudna gäster. Hoppas, hoppas att det blir så och att jag är den enda som vet detta. Då kan jag gå på konsert och får kanske sitta längst fram också.

Biljetter till Springsteen var det flera år sen jag ens tänkte tanken på att få tag i. Var lite sugen på Winnerbäck på Zinken i somras, men det regnade och när jag gick förbi flera timmar före konsertstart var det en enorm kö utanför - kö för att få en bra plats längst fram alltså, när grindarna väl öppnades. Biljetterna var redan inköpta. Och regnet öste ner.

Tänk om man bara kunde gå och köpa en biljett, strax före evenemanget, och ändå vara säker på att komma in. Det skulle ju innebära att man gick av lust och liksom peppad och att man först kunde kolla vädret - om det var en utekonsert.

Vilken skillnad på att boka månader i förväg, ha sin biljett men sen kanske bli sjuk eller lite hängig samma dag och ändå släpa sig iväg ...

torsdag 26 februari 2009

Oh shit [vad gör vi nu?]

Följer byggprogrammen i Tv4 och på Kanal 5 med viss spänning, ...tillhör ju målgruppen. Det är helt klart lättare att sitta i soffan och torrsnickra och förresten hinner man ändå inget på en timme!

Har noterat att föremålen för avsnittet - när "ridån faller" och det är dags att ge uttryck för den euforiska glädjen alternativt dölja den kontrollbehovsgenererade besvikelsen verkar placera - "Oh shit!" på första plats, tätt följt av - "Men gud!" och då gärna med en hand för munnen, så att något inte ska ramla ut av misstag!

Det finns något tryggt i att allt utspelar sig i tvrutan och inte hemma hos oss! Vem vill riskera att få en flytande bastutunna utan för husknuten, även om den är gratis? - "Va fan har ni gjort?" skulle kännas som en högst relevant etta på min lista! Den "Arga" har ett kul anslag, det terapeutiska stuket, men det vore kul att lära sig lite om själva snickrandet.

Jag undrar ofta över hur det känns efteråt, när man haft ett "besök" av proffsen och det har "fixats" och "stylats" i valda delar av bostaden, när resten av huset är omodernt och består av gammalt hopplock och röda medaljongtapeter. Känns det nya som en konstig utväxt då? Vad tycker grannen och vännerna egentligen? - "Oh shit?" vad gör vi nu?

onsdag 25 februari 2009

Inflation i snällhet

Sedan i höstas hör man "Tack snälla!" – med betoningen på snälla – överallt, men kanske framför allt på tv. "Tack snälla för att du kom." "Tack snälla [för att jag fick komma och göra reklam för min nya bok]!" Erik Haag avslutade sitt program om barnuppfostran med ett "Tack snälla, för att du kom hit!" adresserat till barnpsykologen Malin Alfvén, som kommit för att svara på frågor om trotsiga barn. Eftersom det är hennes yrke får man anta att hon inte uppträdde av snällhet i tv, utan att det var ett professionellt uppdrag. På Wasagrillen beställer en kvinna en korv med bröd, betalar och får sin korv: "Tack snälla!" Jag levererar ett jobb enligt överenskommelse till en kund: "Tack snälla ...". Vad är det som är snällt egentligen? Tack räcker bra – så länge det inte handlar om välgörenhet.

tisdag 24 februari 2009

Gratis försäkring, not!

Det blev lite trångt på parkeringen i lördags! Vi skulle ta en skridskotur, isdubbarna skavde i halsen och dunjackan med dun från, av hög ålder, döda gåsar pöste besvärande. Som i en muffin satt man i hettan, koncentrerad på grävmaskinen till vänster som ströp passagen till den lediga p-platsen och klonk...

Vad var det, tänkte jag.
- "Såg du inte skylten"? sa Lo - menande den där liggande sedan tidigare redan påkörda. Längs med marken på hennes sida, med en uppstickande P-försedd aluminiumskiva, vass som ett hyvelstål låg den och ruvade på sitt nästa offer. Precis utom synhåll, straxt under dunkanten på den muffinspösiga märkesjackan.

En plastbit saknar nu en decimeter färg och en plastbit ligger kvar på platsen. Vad kan detta kosta?

- Grannens självrisk är på 2 500:- säjer Lo. Hanterbart fast surt att bita i. Ett par samtal senare visar det sig att den ett år gamla tjänstebilen har gratis vagnskadeförsäkring i tre år. Tyvärr var självrisken inte gratis, den var på 6 250 :- inkl moms. Grattis!

måndag 23 februari 2009

10 år sedan vårfloden

Nu är det snart på dagen 10 år sedan grannen hade vårflod i huset. 18 stycken långtradare, av typen tankbil med släp, tömde sitt innehåll i huset.
- "Taskig dränering på bakgården" kommenterade Lo en eftermiddag till fikat. Just det svarade jag tankspritt, vi hade bott i vårt nya hus en månad och hade ännu inte riktigt vant oss vid tingens tillstånd.

Recept på hur man skapar ett 200 kubikmeters vattenläckage (ett års normalförbrukning för en familj på 4 personer):
  1. En styck jordfelsbrytare som även "skyddar" det vattenburna värmesystemet.
  2. Duschblandare med renspluggar.
  3. Snedtak i badrummet så att vattnet kan spruta på studs.
  4. Vattenburen golvvärme.
  5. Fet köldknäpp med efterföljande töväder.
  6. Åk bort på semester.
  7. Ett struntfel i elsystemet t ex en trasig glödlampa.

Jordfelsbrytaren löser ut, temperaturen sjunker till frysgrader, vattnet stelnar, rör och pluggar sprängs, all tinar...

...vips ett fullblåst vattenfall.

Nu har det snöat på grannen

- "Jag blir så irriterad" sa grannen fast inte med de orden. Snarare med ett kraftigare uttryck, detta för att snön som täcker gatan alltid hamnar på hans sida när plogmarodörerna är klara med sitt. Inte kollade man detta inför husköpet.

Det som fått grannarna på rätt sida av gatan att le nöjt, grubblas det över på förlorarsidan dvs hur vi ska kunna möta gatuhållaren i en förhandling i ämnet rättvisa. En totalt ologisk och inkonsekvent tillämpad princip har införts, där den sida som har belysning ska plogas och motsatta sidan belönas med snön. Bara konsekvent tillämpad på vår gata, inte på samtliga gator i området. Inte helt ovanligt är att det plogas straxt efter det att man har skottat färdigt på morgonen och i lågskor ska försöka få loss bilen som fastnat på underredet halvvägs ute i gatan.

Lo, fortfarande uppiggad (endorfinstinn) av dagens omnämnande i Svenskan hade efter 3 minuters skottande fått kramp i underarmarna. Lagom då med en 10 minuters paus för att höra på grannens intressanta historier i ämnet snöskottning med tillhörande fundering på hur man sträcker ut underarmsmuskler.

Lakritskola från Chokladfabriken

Den 14 februari gav Mi mig en chokladask från Chokladfabriken på Renstjärnas gata. Jag började med den bit som såg intressantast ut. Den hade saltflingor på toppen. Det var den godaste choklad jag har ätit i hela mitt liv. Näst godast i asken var den hjärtformade passionstryffeln. Bubblare: Viol/lakritstryffel från Åre Chokladfabrik. Till vardags: Fazer blå. I naturen: Marabou russin och mandel.

En kunglig klapp

Lo skryter med sin nya ojsan publicering i Svenskan. Själv kan jag t ex nämna att jag på femtiotalet lät mig klappas av gamle kungen sittandes i trappan på NK. Jag satt och kungen klappade mig stående. Möjlighet till syftningsfel ökar spänningen i relationen.